Vatrogasna zajednica grada Buzeta

Aktivno ljeto mladih buzetskih vatrogasaca

Kreirano Srijeda, 04 Rujan 2013

Svaka organizacija treba s posebnom pozornošću prilaziti aktivnostima koje se odnose na rad s mladeži, a u našem slučaju važna je činjenica da će i sutra biti novih članova dobrovoljno vatrogasnog društva koji će preuzeti operativne dužnosti u provedbi vatrogasne djelatnosti.

 

Vodeći se tom činjenicom članovi vatrogasne mladeži Dobrovoljnog vatrogasnog društva Buzet ovog ljeta imali su nekoliko zanimljivih ciljeva za realizirati. Nakon teorijske i praktične nastave, početkom mjeseca srpnja, dvanaest članova mladeži pristupilo je ispitu za pripadnike vatrogasne mladeži pred ispitnim povjerenstvom Vatrogasne zajednice Istarske županije. Položivši taj ispiti postali su pravi mali vatrogasci DVD-a Buzet.

Prvi tjedan kolovoza, od 05.08. do 12.08., bio je rezerviran za Kamp vatrogasne mladeži Hrvatske vatrogasne zajednice u Fažani. Kamp je smo jedan ali važan segment u radu s mladeži kojim se želi produbiti privrženost vatrogastvu već aktivnim mladim vatrogascima. Voditelji mladeži Nenad Piuti i Saša Pavletić brinuli su se kako bi mladi vatrogasci aktivno sudjelovali u radu kampa. Planom rada kampa predviđena su predavanja na temu vatrogasna preventiva, sprave i oprema, gorenje i gašenje i vatrogasna taktika. Osim navedenih predavanja održavale su se i vatrogasne igre u kojima su mladi Buzećani odmjerili snage s ostalim članovima vatrogasne mladeži iz svih krajeva Hrvatske. U danima predviđenim za izlet članovi vatrogasne mladeži DVD-a Buzet posjetili su vatrogasnu postrojbu Zračne luke Pula. Upoznali su se s karakteristikama specijalnih vatrogasnim vozilima koja se koriste isključivo u zračnim lukama te im je demonstrirano njihovo korištenje. Za savladavanje vještine kretanja u svim uvjetima tu je neizbježan adrenalin park kojeg su i ove godine posjetili.

Kako bi ljeto završilo dinamično voditelji Nenad Piuti i Saša Pavletić osmisli su im dvodnevni planinarsko – speleološki pohod po Buzeštini od 24.08 do 25.08. Cilj je bio snalaženje po markiranim i nemarkiranim planinarskim putovima, savladati korištenje speleološke opreme te upoznavanje terena na kojem će jednog dana djelovat kao aktivni vatrogasci. Polazak je bio ispred vatrogasnog doma u Buzetu u jutarnjim satima prema kanjonu Mirne te preko Selca, Cunja, Brgada, Nugle stigli su do Nugljanske peći u popodnevnim satima. Prije noći trebali su podignuti šatore i prikupiti drva za potpalu vatre te pripremiti večeru. Nakon večere upoznali su se s korištenjem speleološke opreme na konopu koje je za tu priliku ustupilo speleološko društvo Ćićarija. Drugog dana nakon doručka krenuli su prema željezničkoj stanici Buzet te su ispod Raspadalice posjetili rudnike gdje se u povijesti kopao ugljen. Nakon odmora na željezničkoj stanici krenuli su u potragu za vagonom koji je ostao u provaliji nakon željezničke nesreće prije više od trideset godina. Na povratku posjetili su slap Sopot, najveći slap na ovom području. Bogatiji za još jedno iskustvo mladi vatrogasci sretno su se vratili kućama, a ovim pohodom završile su ljetne aktivnosti mladeži DVD-a Buzet. U narednom razdoblju trenirat će za županijsko natjecanje vatrogasne mladeži koje će se održati u listopadu.

preuzeto sa www.buzet.hr

 

Thursday the 21st. Design by QualityJoomlaTemplates. by cursor d.o.o.
Copyright 2012

©